donderdag 21 maart 2019

In memoriam: France-Albert Rene


France-Albert René

De toekomst zal de nalatenschap van Albert René overpeinzen en beoordelen. René, voor wie in 2004 geen plaats meer was als president, stierf in Victoria. Op 83-jarige leeftijd. Zijn naam zal altijd zijn verbonden met 'Een Nieuwe Werkelijkheid' waarbinnen geen ruimte was voor kritiek. Van de dag van de staatsgreep (1977) tot ca. 1993.

Bij zijn fans was René de hardwerkende held, die kosten noch moeite spaarde om een middenklasse te ontwikkelen die een waardig leven kon leiden. René liet graag blijken dat werk voor 'het volk' zijn missie was, geruime tijd binnen het kader van 'socialistische revolutie'. En daarbij hoorden gratis gezondheidszorg en gratis onderwijs.


Complexe nagedachtenis

Nog steeds verdelen de gebeurtenissen van 1977 (en daarna) de Seychelse samenleving. Pas in 2016 werd een comité benoemd dat onderzoek deed naar deze periode. Het rapport werd in 2018 aan president Faure overhandigd.

Truth & Reconcilliation of niet, de regering van René zal altijd worden geassocieerd met onopgeloste verdwijningen en sterfgevallen van Seychellers. De plannen van René bleken meermaals (veel) te duur, waardoor de bodem van Victoria's schatkist in zicht kwam.

Desondanks genoot René (bijna vaderlijke) populariteit, zowel als president als in de periode daarna. 'The Boss' liet democratie terugkeren (1993) en bleef zich (ook na zijn afscheid als president) inzetten voor de Seychellen. Zelfs op 82-jarige leeftijd maakte René regelmatig de rit naar het partijkantoor om daar te werken.


Afspraak met Albert René

Gekend heb ik Albert René niet, en dat beteur ik. Het bleef bij een kordate groet als hij in zijn jeep voorbij reed - terugkerend van zijn werk in Victoria. Zijn vriendelijke medewerkers wilden een afspraak voor mij plannen, om de biografie 'Albert René, the father of modern Seychelles' samen door te nemen. Dit boek roept bij mij namelijk vragen op.
Ik kon hen de volgende keer op Mahé opzoeken. Het is er niet van gekomen.


Ik wens iedereen die Albert René goed kende, veel sterkte in de komende tijd. Daarbij denk ik allereerst aan Sarah (René), andere familieleden en vrienden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten