dinsdag 26 juli 2016

Klimaatverandering: geen moesson meer in Oman?


Rondreis Oman: Oman vakantie in diepgroene jungle

In de zomer zorgen reizigers ervoor dat het moessongebied is opgenomen in hun rondreis Oman. Wat is die moesson precies en wat is het effect ervan op uw rondreis Oman? In dit artikel geef ik uitleg over de regentijd en de toeristische mogelijkheden die dit unieke natuurfenomeen biedt. De Oman rondreis waarin het groene moessongebied is opgenomen betekent immers de Oman vakantie die u altijd blijft herinnneren.

Regenwolken boven de bergen van Dhofar

Het zuiden van Oman (provincie Dhofar) is kurkdroog. Woestijn en bergen blakeren in genadeloze zonneschijn. Dit tafereel wordt doorbroken in juli en augustus, als regenwolken Salalah en de kustbergen bereiken. Een ongekend natuurspektakel is hiervan het resultaat: regen en mist creëren een diepgroen paradijs. Watervallen en rivieren ontstaan. Groene bergweides worden begraasd door koeien. Kloven zijn diepe jungles, waarin talloze insecten en zoogdieren leven.

Vakantie in Zuid-Oman, 'khareef' van dichtbij

Deze natuurtransformatie ('khareef') maakt mensen en dieren zielsgelukkig. Dalende temperaturen (tot circa 25-30°C) en goede infrastructuur maken Salalah's omgeving populair vakantiegebied. Picknicken onder watervallen, kanoën in boordevolle wadi's, kamelenspotten in groen struikgewas - in juli en augustus is het allemaal mogelijk! Salalah is jaarlijks het centrum van de vakantievreugde: de stad is een maand lang organisator van Salalah Tourism Festival. Traditionele muziekoptredens, shows, kermissen en markten... Salalah viert regenval en mist.

Verdwijnt de moesson van Zuid-Oman door klimaatverandering?

Nee hoor! Wel wisselt de hoeveelheid neerslag per jaar. 2016 is tot zover een prima moessonjaar; in Salalah viel tussen 21 juni en 18 juli al bijna 50 mm regen - het jaar daarvoor was dat in die periode slechts 4 mm. Genoeg om de regio groen te laten worden!

U wilt regen juist ontwijken?

Natuurlijk reist u naar Oman omdat het een droog, zonnig land is. Als u toch van het groene landschap wilt genieten, kunt u in de eerste en tweede week van september komen. De regen is dan meestal verdwenen, terwijl de zon en wind zich schrapzetten om droogte te laten terugkeren.

Praktisch: reizen naar Zuid-Oman

Het zuiden van Oman is gemakkelijk bereikbaar vanuit Muscat. Wilt u een persoonlijk reisadvies voor Zuid-Oman? Dit gebied is het tweede thuis van Hamel Travel. Stuur een e-mail naar info@reizennaaroman.nl, onder vermelding van 'moesson'. Hamel Travel neemt zo snel mogelijk contact met u op!

'Khareef' en de achtergronden van dit spektakel zijn uitvoerig behandeld in Reishandboek Oman.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten